زانتان گام

زانتان گام

زانتانگام یا گزانتانگام صمغی است که بوسیله تخمیر میکروبی بدست می آید


در دامنه وسیعی از درجه حرارت، PH و غلظت های نمک، ویسکوزیته آن ثابت می ماند

خاصیت پلاستیکی غیر حقیقی دارد و ویسکوزیته آن با افزایش نیروی برشی کاهش می یابد.

زانتانگام پلیمری طبیعی است که از یک نوع باکتری بنام زانتاموناس کامپستریس گرفته می شود. این باکتری پس از کشت مقدماتی و تلقیح در آزمایشگاه و کلونی سازی وارد فرمانتور می شود. فرمانتور در واقع راکتور بیوشیمیایی است که کاملا استریل بوده و ابزرآلات بسیار دقیقی جهت کنترل شرایط فرایند روی آن نصب شده است. تنظیم دما با تلورانس ۱ +/- درجه، تنظیم میزان اکسیژن محلول در فرمانتور، شرایط همزن و دور آن، شرایط هوادهی و پارامترهای مهم دیگری در سنتز این بیوپلیمر نقش دارند.

 

زانتان گام از فرمانتاسیون گلوکز، لاکتوز و یا ساکارز بدست می آید. بعد از فرمانتاسیون پلی ساکارید حاصل توسط ایزوپروپیل الکل از بقایای توده میکروبی جداسازی می شود سپس خشک شده و آسیاب می شود تا به اندازه ذرات مورد نظر برسد.

کاربرد زانتان گام (گزانتانگام ) در صنایع :

کاربرد اصلی زانتان گام غلظت دهنده، افزایش دهنده ویسکوزیته و رئولوژی مودیفایر است.

در صنایع غذایی بعنوان غلظت دهنده سس، ماست و سایر فرآورده های لبنی، بستنی و برخی آبمیوه ها بکار می رود که باعث ایجاد محیطی یکنواخت و هموژن شده و از جدا  شده اجزاء مختلف از هم جلوگیری می کند.

در صنایع دارویی و بهداشتی در ترکیب خمیر دندان، رنگ مو، کرمها و لوسیونها  غالبا این ماده مصرف می شود.

در صنایع رنگ و رزین و حفاری چاه نفت نیز برای تنظیم رئولوژی محیط کاربرد دارد و بهمراه بنتونیت در گل حفاری پایه آب می تواند مورد استفاده قرار می گیرد که باعث سهولت رانده شدن قطعات کنده شده توسط دستگاه حفاری می شود.

کاربرد زانتان گام در صنایع مواد غذایی :

  • صمغ زانتان در جایگزین سفیده تخم مرغ
  • صمغ زانتان در کاهش چربی، مارگارین
  • صمغ زانتان در مواد غذایی و نوشیدنی
  • صمغ زانتان در نان فاقد گلوتن
  • صمغ زانتان در انواع سس ها
  • صمغ زانتان در سوپ فوری
  • صمغ زانتان در آب میوه
  • صمغ زانتان در بستنی